Menu structureren

We hebben het menu aan de zijkant helemaal op de schop genomen. Het is nu mogelijk om menu’s te structureren en te ordenen, waardoor je applicatie ineens een stuk overzichtelijker wordt voor je eindgebruikers.

Voorheen maakte je een tabel en werd deze onderaan in het menu geplaatst. Alle lijsten die je onder die tabel vielen kwamen als submenu daarin te staan. Dit leidde soms tot een onlogische menustructuur. Vanaf nu kun je dit helemaal zelf instellen. Laten we even kijken wat er allemaal mogelijk is.


Uitklapbare hoofditems

Mensen die met heel veel tabellen werken, herkennen dit. Je hebt een hele waslijst aan menu items met daaronder een hele waslijst aan lijsten. Daarom hebben we de mogelijkheid gebouwd om hoofdmenu items open en dicht te klappen. Dat scheelt scrollen.

Klap het menu in

Lijsten bevatten vaak veel kolommen die niet helemaal in het scherm passen. Om meer ruimte vrij te maken voor waar het echt om draait (de gegevens), kun je nu het menu inklappen. Je ziet dan alleen de icoontjes. Rustiger voor het oog, niet?

Menu volgorde handmatig aanpassen

Voorheen had je geen invloed op de volgorde van je menu-items. Dankzij deze update heb je dat wel.

  1. Klik op Menu in de configurator
  2. Daar zie bij elk menu item drie puntjes. Klik hierop en houdt de muisknop vast om items naar boven en naar onder te slepen. Op deze manier bepaal je de volgorde van je menu-items.
  3. Als je klaar bent klik je rechts bovenaan op Opslaan.

Nieuwe Menu items maken

Het is nu ook mogelijk om menu items te maken zonder dat je hier een tabel voor aanmaakt. Hieronder kun je dan lijsten uit verschillende tabellen zetten. Dit is heel erg handig voor als je lijsten uit verschillende tabellen onder het zelfde menu item wilt zetten.

Een nieuw Menu item aanmaken

  1. Ga in de configurator naar Menu
  2. Klik op het plusje rechtsboven om een nieuw menu item te maken
  3. Geef het item een naam en een passend icoontje en sla op.

Lijsten onder een Menu item aanmaken

Je hebt nu een hoofd menu item gemaakt. Nu gaan we hier lijsten uit verschillende tabellen onder zetten.

  1. Klik op het potloodje rechts naast het menu item
  2. Klik op het plusje rechtsboven om een lijst toe te voegen
  3. Kies een lijst bij Overzicht. De naam van de tabel waarin de lijst zich bevindt staat tussen haakjes.
  4. Geef de lijst een naam en kies een icoon en klik op opslaan

Hallo HTML-editor: Memo’s met opmaak

Met het veld Memo was het in Bloom al mogelijk om lange stukken tekst in te voeren. Maar soms wil je die tekst ook van opmaak voorzien. Daar hebben we nu een nieuw veld voor gemaakt: de HTML-editor.

De HTML editor geeft je meer mogelijkheden om je tekst te structureren door middel van opmaak. Je kunt tekst op de volgende manier opmaken:

  • Maak tekst vetgedrukt, cursief, onderstreept of doorgestreept
  • opsomming
  • genummerde opsomming

Hoe configureer je de HTML-editor?

  1. Ga in de configurator naar tabellen
  2. Klik op de tabel waar je de editor wilt plaatsen
  3. Klik op het plusje in het tabblad Velden
  4. Kies bij Type de optie HTML-editor

Vergeet niet om het veld ook toe te voegen in de Sets waar je hem wilt tonen.

Waarom wil je de HTML-editor gebruiken?

Dankzij de HTML-editor wordt de tekst beter leesbaar. Gebruik dit veld dan ook voor bijvoorbeeld:

  • Je stelt offertes op in Bloom en je wilt een nette begeleidende brief bij je offerte schrijven
  • Je hebt een artikeldatabase die gekoppeld is aan je webshop en je wilt dat de opmaak van de productomschrijving meteen goed opgemaakt is voor de webshop.

Wanneer kun je beter het veld Memo gebruiken?

Misschien denk je nu: ik ga vanaf nu altijd de HTML-editor gebruiken in plaats van Memo. Echter, soms het toch beter om Memo te gebruiken. Memo heeft de optie Timestamp, waarmee je een datum en tijd toevoegt aan de tekst.

Daarnaast wordt de tekst in Memo opgeslagen als platte tekst. Als er andere applicaties gebruikmaken van de gegevens uit Bloom, hebben ze soms platte tekst nodig. Bijvoorbeeld als je een tabel in Bloom naar een spreadsheet wilt exporteren, is het vaak wenselijk om het veld Memo te gebruiken.

Help! Mijn lay-out verspringt

Bloom is flink verbeterd! Zo ook het design. Alleen bij sommige browsers wordt Bloom nu niet goed getoond. Sommige elementen zijn versprongen. In dit artikel leer je hoe je dat oplost.

Continue reading

Designupdate zomer 2020

Deze keer een kleine update om het geheel wat ‘lichter’ en vriendelijker te laten ogen. Bedankt voor de feedback allemaal!

Zo was de weergave van een lijst in de eerste helft van 2020
Zo zien de lijsten er nu uit. Stuk frisser toch?

Ook hebben we kritisch gekeken naar de ruimte die bepaalde elementen in beslag namen en deze waar mogelijk meer op één regel gezet.

Voorbeeld van gerelateerde tabel bij een relatie
Zoals je ziet is dit nu een stuk compacter, waardoor je meer informatie in je scherm te zien krijgt.

Extra veld ophalen op basis van ander veld

Met dit veld kun je eindelijk een lang verwachte functie invoeren: namelijk het ophalen van een waarde op basis van een eerdere keuze. Klinkt moeilijk? Zie onderstaand voorbeeld en dan wordt het snel duidelijk.

Bijvoorbeeld: door het opzoeken van het boekstuknummer in veld 1, wordt automatisch het bedrag opgehaald.

Denk bijvoorbeeld ook aan het opzoeken van een artikel voor facturatie. Nu kun je meteen ook de prijs van dit artikel opzoeken en in de orderregel tonen.

Het mooie van deze methode is dat je het bedrag ook nog kunt wijzigen als je wilt. Zodra je een andere artikel of relatie opzoekt, wordt het veld eerst weer gevuld met de standaardinvoer die bij de bron staat ingevuld, waarna je weer kunt wijzigen.

We begrijpen dat je dit misschien even in het echt wilt zien. Bel ons gerust voor een demonstratie.

Actieknoppen

Deze functie biedt oneindig veel mogelijkheden! Met actieknoppen kun je, zoals de naam doet vermoeden, knoppen in Bloom aanmaken waarmee je acties kunt triggeren.

Met een druk op de knop stuur je bijvoorbeeld een email of bevestig je een order aan een klant.

Per knop is instelbaar of deze eenmaal of opnieuw kan worden gebruikt. Zo heb je optimale controle over je proces.

Memoveld aantal rijen instelbaar maken

Je herkent het vast wel. De memovelden zijn zeer handig in het gebruik, maar op de ene plek volstaan 2 a 3 regels, terwijl je op andere plekken meer wilt kunnen vastleggen. Vanaf nu kun je per memoveld instellen hoeveel regels deze standaard in beslag mogen nemen.

Zo hoef je niet meer bij een grote tekst telkens het veld aan te passen en vult een kleine tekst niet onnodig je pagina met een leeg vak.

Voorbeeld van een memoveld met standaard 5 regels
Dit is een voorbeeld van hetzelfde veld maar dan op 25 regels standaard

Rechten op overviews

Met deze functie kun je per lijst aanzetten wie er gebruik van mag maken.

Zo kun je bijvoorbeeld een lijst maken voor sales, financieel of directie. Deze functionaliteit is beschikbaar voor de beheerders van je Bloomomgeving.

Keuzelijst waarde kunnen wijzigen in overzicht

Zou het niet handig zijn als je vanaf nu ook in je lijsten direct een keuzeoptie kunt wijzigen? Dit kan vanaf nu.

Bijvoorbeeld: je wilt in de lijst met openstaande orders, 5 orders naar ‘gecontroleerd’ zetten. Voorheen moest je ze alle 5 openen en aanpassen. Nu kun je ze in de lijst direct omzetten naar de nieuwe status. Dat scheelt veel tijd.

Kopieknop instelbaar

We hebben de kopieerknop uitgebreid met de mogelijkheid om dit per overzicht of gerelateerde set aan of uit te zetten. Zo zie je de knop niet op plekken waar dit niet zinvol is en kun je hem aanzetten, waar het kopiëren wenselijk is.

Kopie button beschikbaar
Kopie button uitgezet

Loggen van wijzigingen

Met de functie logging kun je nu per tabel zien wat er door wie is gewijzigd op welke datum. Zo kun je altijd sturen op wijzigingen.

Deze informatie wordt bijgehouden in jullie eigen database, zodat er ook eventueel op bijgestuurd kan worden.

Overleg gerust met ons over de mogelijkheden voor jullie organisatie.

Toon meer info bij zoekveld

Recentelijk hebben we de opzoekvelden uitgebreid met de mogelijkheid om te zoeken. In deze release hebben we deze belangrijke functionaliteit nog verder uitgebreid door een label toe te voegen.

Bijvoorbeeld: je hebt een zoekveld om je klanten op te zoeken. Daarin toon je de klantnaam tijdens het typen. Maar het is natuurlijk handig, wanneer je de klant hebt geselecteerd, je meteen ook zijn straat, postcode, woonplaats en telefoonnummer kunt zien, zonder dat je hoeft door te klikken.

Voorbeeld van label bij een contactpersoon: alle relevante informatie van het bedrijf wordt onder het zoekveld getoond.

Opslaan- en sluitenknop

We hebben een opslaan- en sluitenknop toegevoegd aan het scherm snel toevoegen en aanpassen.

Voorheen kreeg je na het opslaan van dit scherm een lege pagina te zien. Je moest dan op het kruisje klikken om die pagina te verlaten. Maar daarvoor moest je altijd bevestigen dat je de pagina wilde verlaten.

Met de opslaan- en sluitenknop is dat niet meer nodig. Hierdoor wordt het snel toevoegen en aanpassen weer een stukje soepeler.

Exporteren naar Excel

Vanaf nu kun je (gefilterde) lijsten naar Excel exporteren.

Bijvoorbeeld: wil je relaties filteren op Wijchen en deze lijst naar Excel exporteren om daar verder mee aan de slagte gaan? Dan kan dit vanaf nu.

Deze functie is per overzicht aan- of uit te zetten.

Voorbeeld van de nieuwe Excel knop.

Rechten op lijsten toekennen

We hebben de mogelijkheid toegevoegd om ook op de lijstweergaven rechten toe te kennen. Hierdoor kun je overzichten voor bijvoorbeeld ‘Sales’ en ‘Directie’ per rol beschikbaar stellen en informatie hierop aanpassen en / of verbergen.

Bloom agenda koppelen met Office 365

We hebben een belangrijke stap gerealiseerd in het koppelen met Office 365, en dat is het koppelen met de agenda van je Office account!

Na het inrichten van deze koppeling is het mogelijk om afspraken die je in Bloom vastlegt met je Outlook/telefoon agenda van Office365 te synchroniseren.

Voorbeeld: Je legt in Bloom je afspraak via een Afspraken tabel vast. Deze afspraken koppel je aan je relatietabel, waardoor je een lijst met afspraken hebt (menu-item ‘Afspraken’) , maar ook overzicht hebt van de afspraken bij een relatie (via een gerelateerde kolom ‘Afspraken’ onder het menu-item ‘Relaties’).

Nadat je de afspraak en de nodige gegevens zoals begin- en eindtijd onderwerp en locatie hebt vastgelegd, wordt de afspraak naar Office365 gestuurd, waarna je de afspraak in je agenda van Outlook en je telefoon kunt zien! Ook wanneer je de afspraak in Outlook verzet naar een uurtje later, wordt dit weer naar Bloom teruggeschreven en blijven de afspraken mooi actueel.

Op dit moment is de agendakoppeling nog niet zelf in te richten door gebruikers. De huidige versie is echter wel op aanvraag voor iedere Bloom gebruiker aan te zetten. Hiervoor zijn beheerdersrechten op jullie Office365 licentie nodig. De inrichting zal, afhankelijk van het aantal agenda-gebruikers, circa 2-4 uur duren.

Pagina’s conditioneel tonen/ verbergen

Voor de gebruikers met veel pagina’s per tabel: vanaf nu is het mogelijk om pagina’s conditioneel te tonen of te verbergen!

Stel: je wil het tabblad ‘debiteuren’ alleen tonen indien het daadwerkelijk een klant betreft, omdat je anders toch geen informatie op die pagina hebt staan. Omgekeerd wil je bijvoorbeeld bij leveranciers weer een pagina zien met de belangrijkste informatie betreffende deze relatie. Om voor alle relaties alle tabbladen te tonen is eigenlijk zonde toch?

Deze instelling wordt gedaan via de configurator bij pagina’s onder het tabje ‘geavanceerd’. Hier stel je in waaraan een pagina’s voldoet om te worden getoond.

Wellicht is dit wat te technisch om zelf te doen, daar helpt je vertrouwde Bloom-consultant je graag verder mee!

Met deze functionaliteit is Bloom alweer een stuk dynamischer geworden, omdat je per item alleen de relevante informatie kunt tonen.

Snel toevoegen van items

Voor de écht snelle invoeracties is er nu ‘Snel toevoegen’ als optie bij de pagina’s die het meest binnen je organisatie worden gebruikt.

In bovenstaande voorbeeld zijn het aanmaken van Agenda-items en Urenregistraties toegevoegd onder het plus-teken.

Zo kun je direct vanuit hier een item toevoegen, zonder eerst naar het menuitem ‘Agenda’ te gaan.

Inrichting is zeer eenvoudig, in de configurator kun je bij ‘Geavanceerd’ kiezen voor ‘Snel toevoegen’. Dat is alles! Dit kun je voor meerde pagina’s doen en die zullen dan allen onder het plusje bovenin te voorschijn komen.

Handtekening veld / tekenveld

Vanaf nu is er een nieuw veldtype op verzoek beschikbaar in Bloom: een handtekeningveld! Het is een heel eenvoudig veldje waar je met een touchscreen snel een handtekening kunt zetten.

Bijvoorbeeld als je Bloom gebruikt voor een digitale werkbon.

Via de configurator is dit veld eenvoudig toe te voegen aan je bestaande pagina’s zoals in het voorbeeld hieronder. Door op het prullenbakje te klikken maak je het veldje weer leeg.

Zodra je een handtekening opslaat wordt het als een afbeelding in de database opgeslagen.

Veel plezier met deze nieuwe functionaliteit!